ghfhffgfmhj

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Πως να αφαιρεσουμε μια βιδα με φαγωμενο κεφαλι

   Από τα πρώτα και πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας μοντελιστής είναι όταν πάει να ξεβιδώσει μια παρασφιγμένη αλενοβίδα με φαγωμενή κεφαλή!
  Αυτό συνήθως συμβαίνει σε βίδες που βιδώνουν σε αλουμινένια εξαρτήματα  και ιδιαίτερα σε εξαρτήματα που πρέπει να παρασφίξουμε όπως βάσεις κινητηρά ή σε βίδες που χρησιμοποιούμε ασφαλιστικό σπειρωμάτων (locktite) ενώ πιο ευέξαπτες σ' αύτην την πάθηση είναι οι σκουλικόβιδες και γενικά όσες βίδες χρησιμοποιούν πολύ μικρά άλεν 2 και 1,5mm! Επείσης είναι συχνό με το που παίρνουμε ένα καινούργιο κιτ να έχει υπερβολικά σφιγμένες βίδες !
  Η πιο καλή λύση λένε σε όλα τα πράγματα είναι η πρόληψη έτσι και εδώ το καλύτερο αντίδοτο είναι πριν μας συμβεί το μοιραίο να έχουμε πάντα σαν ρεζέρβα σετ με ανταλακτικές βίδες τις οποίες θα αντικαθιστούμε συχνά η όταν βλέπουμε ότι αρχίζει να υπάρχει θέμα και ειδικά σε βίδες που βιδώνουμε ξεβιδώνουμε συχνά! Επείσης η αρχή καλή βίδα-καλό άλεν είναι σωστή και σοφή αφού εάν το άλεν που χρησιμοποιούμε είναι φθηνής ποιότητας ή λόγο χρήσης έχουν φθαρεί οι γωνίες του, θα μας χαλάει και τις βίδες! Eπείσης θα πρέπει να πω ότι όταν χρησιμοποιούμαι locktite δε χρειάζετε να παρασφίγγουμαι αφού ο κίνδυνος να ξεσφίξει η βίδα εξαλοίφεται !
  Τώρα εάν παρόλα αυτά εέθουμε στη δυσάρεστη θέση να μην τα καταφέρνουμε να ξεβιδώσουμε  μια αλενοβίδα επιστρατεύουμε όλη μας την υπομονή και δεν ξεκινάμε τα καντήλια και τις κλοτσιές (μου έχει τύχει να πάρω μεταχειρισμένο μοντέλο που όλες του οι βίδες κάτω απο το σασί ήταν φαγωμένες)!
Κατ' αρχάς πριν πάρουμε σφυριά δρεπάνια και πριόνια να επισήμανω ότι υπάρχει στο εμπόριο ένα ειδικό ζουμί (λίγο δυσεύρετο βεβαία) της bison  με το οποίο βάζουμε μια σταγόνα στο κεφάλι της βίαδας και μια στο άλεν και μας βοηθάει στο ξέσφιγμα γεμίζοντας τα κενά που έχουν δημιουργηθεί λόγο φθοράς και λέγεται bison grip (για μένα πολύ χρήσιμο)!!!


                                         1ος τρόπος
                      (με δράπανο χειρός τύπου dremel)


Ξεκινάω λοιπόν με τα εργαλεία που θα χρειαστούμε :
ΔΡΑΠΑΝΟ ΧΕΙΡΟΣ τύπου dremel
ΙΣΙΟ ΚΑΤΣΑΒΙΔΙ
ΣΦΥΡΑΚΙ ή ΠΕΝΣΑ

τοποθετούμε στο dremel ένα δίσκο κοπής
 Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ευθεία κοπή πάνω στη βίδα προσέχωντας η κοπή να γίνει οριακά πάνω στη βίδα με σκοπό να ξεβιδώσουμε με το ίσιο κατσαβίδι το κόψιμο που θα κάνουμε, θα πρέπει να είναι  ίσιο να έχει ικανοποιητικό βάθος ώστε να μπορεί να μπεί το κατσαβίδι και να είναι στο πλάτος του κατσαβιδιού που θα χρησιμοποιήσουμε!!    
Όπως βλέπετε σ' αυτή την περίπτωση χρειάστηκε να κόψω και τις έξι βίδες που βιδώνει το διαφορικό
Εάν πάνε όλα καλά μετά την εγχείρηση η βίδα θα ξεβιδωθεί αλλά εάν η βίδα μας είναι πολύ μικρή σε πλάτος και δε μπορούμε να κάνουμε βαθύ κόψιμο ή απλά είναι τόσο σφιχτή  που ακάμα και με το κατσαβίδι πάλι χαλάει η πατούρα και δεν ξεσφίγγει τότε πλέον παίρνουμε το σφυράκι και αρχίζουμε να χτυπάμε με το κατσαβίδι κρατώντας το όσο πιο πλάγια γίνετε μέχρι να τα καταφέρουμε!!
                     

                                              2oς τρόπος
                                      (με αντίροπο τρυπάνι)


Εργαλεία που θα χρειαστούμε :
ΔΡΑΠΑΝΟ
ΑΝΤΙΡΟΠΟ ΤΡΥΠΑΝΙ


Ο 1ος  τρόπος είναι ο πιο συνηθισμένος και αποτελεσματικός αλλά σε πολλές περιπτώσεις που η χαλασμένη βίδα είναι σε σημείο που δεν έχουμε πράσβαση για να μπεί το dremel υπάρχει η λύση με το αντίροπο τρυπάνι! Το αντίροπο τρυπάνι είναι ένα τρυπάνι του οποίου η φορά κοπής του είναι αριστερόστροφη αντί δεξιόστροφη όπως είναι σε όλα τα τρυπάνια! Αυτό το εεφαρμόζουμε στο δράπανο δίνοντας στροφές όμως αριστερόστροφα συνήθως τα δράπανα έχουν διακόπτη επιλογής για forward (δεξιόστροφα), rewind (αριστερόστροφα) προσπαθώντας να πιέσουμε το δράπανο με αρκετή δύναμη!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.